Personal, am ajuns la concluzia că este din ce în ce mai greu să ai atât carieră de succes, cât și familie unită și fericită. Totul din cauza faptului că acestea reprezintă două elemente esențiale în viața unui om și cer, la fel de mult, timp și energie. Așadar, spre care dintre cele două trebuie sa se îndrepte resursele noastre? Este posibil să le împărțim?
Da, cariera ne dă niște satisfacții pe care familia nu ni le poate oferi. Omul nu a fost făcut să trăiască singur, doar în baza carierei, ci să îmbine succesul cu iubirea. Îmi permit sa îl citez acum pe Octavian Paler: „Voi care vă întoarceți acasă și după ce ați închis ușa spuneți Bună seara!, voi nu știți ce înseamnă sa intri pe o ușă tăcând.”
La ce renunțăm când facem o alegere?
Viața și costul de oportunitate
De ce ne este teamă să luăm decizii?
Poate pentru că simțim că nu suntem suficient de maturi, ne este treamă de consecințele deciziilor atât asupra noastră cât și asupra celor din jurul nostru, nu vedem importanța unei alegeri în momentul în care ea ne este prezentată, nu știm care variantă este cea mai bună pentru noi sau nu suntem suficient de bine informați.
Cu siguranță toate sunt valabile si pertinente. Important este ce se întâmplă atunci când totuși ne hotărâm să facem o anumită alegere.
Conform definiției oficiale, costul de oportunitate reprezintă valoarea celei mai bune dintre șansele sacrificate, la care se renunță atunci când se face o alegere oarecare. Cu alte cuvinte, el măsoară cea mai mare pierdere dintre variantele sacrificate, considerându-se că alegerea facută constituie „câștigul”. Este valoarea sacrificiilor alegerilor efective, în condițiile resurselor date. Costul de oportunitate al unui bun este dat de ceea ce se sacrifica pentru a obtine acest bun. Alegerile sau deciziile au un anumit cost, deoarece atunci când se ia o anumită decizie și se optează în favoarea unei opțiuni, sunt sacrificate celelalte.
Dacă am ține cont în mod constant de existența costului de oportunitate în “economia” vieții s-ar putea să fim mai atenți ce decizii îi lăsăm pe alții să ia pentru noi și desigur mult mai disponibili spre informare și asumare atunci când luăm noi totuși deciziile.
În cartea Plan your prosperity, Lara Hoffmans afirmă că cei mai mulți oameni de afaceri trec cu vederea costul de oportunitate atunci când au o viziune pe termen scurt și că acest aspect poate fi fatal. Take care și nu uita de costul de oportunitate 🤗