Site Logotype
Psihologie

Check-list: Cât de mult te afectează bârfa pe la spate?

Bârfa îți provoacă dezgust? (Aroma)testează-te!

Află de ce te deranjează când oamenii te bârfesc. Conștientizează că tu NU ești făcut ca să te simți vinovat.

Check-list: Ești afectat de bârfa pe la spate?

  1. Deseori te simți vinovat.
  2. Ai senzația că nu poți spune nu.
  3. Nu vezi diferența dintre conflict și scandal.
  4. Obosești, te enervezi și te ascunzi de toată lumea.
  5. Observi constant inegalitatea în relații.
  6. Programul tău vorbește de la sine, faci puține lucruri pentru tine.

Bârfa și dezgustul pe care îl provoacă

Bârfitorii au ca scop zidirea imaginii lor prin „zugrăvirea” altora ca fiind răi şi se înalţă pe ei înşişi ca fiind un fel de deţinători de informaţii. Atunci când asistăm, fără voința noastră, la o bârfă, ne traversează emoția dezgustului. Este firesc să ne dorim o igienă spirituală, de aceea mediul în care ne aflăm trebuie „curățat” în permanență.

Ei bârfesc pe la spate. Cum procedezi?

Îți este greu să refuzi cererile din partea altora, chiar și pe cele mai incomode și ciudate? Crezi că descărcarea drepturilor este rușinoasă, iar cel care refuză o cerere este scandalagiu și o persoană neplăcută? Este foarte posibil ca cei din jurul tău să te folosească și să te bârfească la spate. În cadrul unei aromatestări reacția negativă la uleiul de mușcată va indica nevoia ta de a-ți proteja granițele emoționale.

Cum construim granițele emoționale? Vorbim deschis, iar uleiurile esențiale ne ajută să prindem mai mult curaj

La baza schimbării este copilul nostru interior, care ia decizia de a înlocui percepția negativă (instalată în copilărie) cu una pozitivă, constructivă, de impact pentru adultul din noi.

Dezgustul – emoție de bază

Studiul dezgustului, în calitate de emoție de bază a început relativ recent. Dezgustul este o emoție care face parte din viața noastră de toate zilele. Cuvântul în sine a apărut în limba franceză în sec. XVI împreună cu noțiunea de „bun gust”, iar mai târziu în limba engleză și a căpătat diferite accepțiuni ca repulsie, repugniție, antipatie, aversiune, detestare, greață, revoltă, scandalizare, oripilare, oroare, etc. Bârfa este o contaminare interpersonală, o poluare spirituală, care ne afectează inițial, doar energetic și ulterior transcendează într-o boală cronică, deseori provoacă probleme cu sistemul digestiv (opoziția creată de „bun gust” și „dezgust”).

Conștientizarea – soluția universală

Suntem ființe sociale, poluarea interpersonală este inevitabilă, de aceea avem nevoie de o rutină constantă de anti-poluare spirituală.

Rutina Spirituală Aromaterapeutică

Dintr-o perspectivă evoluționistă, dezgustul s-a dezvoltat din interacțiunea dintre sistemul imunitar și sistemul nervos central în procesul selecției variabilelor adaptative. Dezgustul, fiind o emoție de bază, ne orientează supraviețuirea umană de la un nivel elementar până la un nivel complex, precum alegerea unei rutine spirituale sau morale, alegerea partenerului de viață, ajută la păstrarea identității culturale și în final antrenează mintea umană în căutarea sacrului și adevărului.

Pasul 1: Începem cu încăperea în care petrecem mult timp: o aerisim, punem câteva picături de ulei esențial de levănțică într-un aromadifuzor.

Pasul 2: Relaxează-te într-o cadă cu apă, adaugă 3-4 picături de rozmarin, portocal și ienupăr în sare de mare și imaginează-ți cum faci curățenie în toate celulele tale.

Pasul 3: Eliminăm vinovăția din orice ecuație și o înlocuim cu acceptare.

Oamenii care sunt ușor de folosit au adesea un sentiment perturbat al valorii de sine. Li se pare că ceilalți oameni sunt mai importanți, mai inteligenți. De câte ori ai reprimat dezgustul și de ce ai făcut-o?

Aceasta este o întrebare pe care ar fi bine să o rezolvăm și prin aromaterapie: sentimentul „nu sunt o persoană importantă, n-am nicio valoare” ne afectează toate domeniile vieții. Permite-ți să fii fericit și să trăiești!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *